Відео: стрім Ірен Роздобудько з відповідями про “Неймовірну”

Запис стріму 06.10.22 з фейсбук-сторінки письменниця Ірен Роздобудько, під час якого вона відповіла на запитання читачів та прокоментувала деякі тези з критичних статей стосовно роману “Неймовірна. Ода до радості”.

Вступне слово
3:27 Просопографічний портрет – це науковий термін, який стосується праць вчених з дослідження історичних особистостей. Може Ви збиралися захищати дисертацію про Олену Телігу або той час?
7:03 Олена Теліга в романі якась ідеальна людина – освічена, елегантна, палка, дієва, неймовірна! Алеж ми всі знаємо, що ідеальних людей не буває – які вади характеру головної героїні Ви не показали?
13:50 Що було робити важче – сценарій чи роман?
17:03 Чи не було бажання при написанні роману осучаснити головну героїню? “Притягнути” її до реалій сьогоднішнього життя і навіть війни?
20:39 Цитата з рецензії, чи можна коментар? “Решта персонажів, закономірно, блякнуть на цьому яскравому тлі – від пана-редактора Дмитра Донцова до коханого чоловіка Михайла Теліги. Утім, вони принаймні зображені в позитивному ключі. Менше пощастило власне українському народові, якому, теоретично, і присвятила життя Олена Теліга. Українці в повісті – переважно манкурти і зрадники, позбавлені національної свідомості нікчемні істоти, які програли визвольні змагання та продалися радянській владі.”
20:45 Ще одна цитата для коментування: “Її позиція чітка й однозначна: усе, що стверджують російські ідеологи, треба заперечити; про все, що не сприяє творенню героїчного міфу, не треба згадувати. Із цього погляду, звісно, «Неймовірна» є чудовим зразком агітаційного байопіку, здатного протистояти ворожій пропаганді. Її ж методами.”
29:55 Які знання, окрім інформації про Олену Телігу, закладала Ірен Роздобудько в книжці «Неймовірна. Ода до радості»

Фото Ігоря Жука (Кам’янець-Подільський, вересень 2022)

Позначки:, , , , ,

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.